Vraag je je af hoe hoog de zonnepanelen subsidies in 2019 zullen wezen? Dat is op dit moment nog moeilijk te vertellen. Wat we je kunnen vertellen is dat er voor particulieren momenteel geen subsidie wordt gegeven op het laten plaatsen van zonnepanelen. Wel is er een interessante BTW-regeling, die vermoedelijk ook in 2019 nog van kracht is. Ook de zogenaamde EnergieBespaarlening zorgt voor een vermindering van de aanschafkosten en is dus een stimulans voor de aanschaf van zonnepanelen. Daardoor is het aanbrengen van zonnepanelen nog steeds rendabel. Voor ondernemers ligt de zaak iets anders: zij kunnen van een aantal vormen van belastingaftrek genieten. In dit artikel vertellen we je meer over 2019 zonnepaneel subsidies, over de regelingen die je als particulier kan aanvragen, en welke voorwaarden daarvoor gelden. Ook geven we je adviezen om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen.

 

Over de verlaagde BTW en de mogelijkheid om die terug te krijgen

Op dit moment gelden er dus geen subsidies voor zonne-energie opwekking door particulieren, en de verwachting is ook dat er geen zonnepaneel subsidies in 2019 zullen worden verstrekt. Maar er geldt wel een regeling waarmee de volledige subsidie van 21% teruggevraagd kan worden. In sommige gevallen levert dit zelfs een grotere besparing op dan met de subsidies van vroeger. Om (vrijwel) het gehele BTW-bedrag van je aanschaf terug te krijgen hoef je maar één formulier in te vullen. Officieel is het noodzakelijk dat je ondernemer bent om de aanvraag te doen, maar de overheid rekent je in dit speciale geval al tot de ondernemers als je netstroom verschaft – automatisch dus zodra je zonnepanelen bezit.

 

Verkapte subsidie: de EnergieBespaarlening

De verwachting is dus dat er geen zonnepaneel subsidies in 2019 zullen gelden, maar dat mag de pret niet drukken: zonnepanelen goedkoop afnemen is nog steeds mogelijk, nu alleen via wat zijwegen. Eén zo’n zijweg is de EnergieBespaarlening in Nederland. Met deze lening kan je investeren in panelen, en de rente van de lening is minimaal. Na een bepaalde tijd verdien je altijd op een zonnepaneel. Daarom is dit een aantrekkelijke lening die je in staat stelt om eerder of meer zonnepanelen te kopen dan anders het geval zou zijn. Een criterium van de lening is dat je ook geld moet investeren in energiezuinige maatregelen die niet uit zonne-energie afkomstig zijn. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan een zonneboiler, een hogerendementsketel, of het aanbrengen van nieuw isolatiemateriaal in en om je huis. Met deze moderne manieren om energie te besparen ben je op de langere termijn uiteraard ook minder geld kwijt om je huis te verwarmen. Hoe dan ook, je bespaart met de EnergieBespaarlening altijd.

 

Waarom zijn zonnepanelen een goede investering

Waarschijnlijk ontvang je ook geen zonnepaneel subsidies in 2019, maar dat neemt niet weg dat zonnepanelen veel voordelen opleveren. Er is natuurlijk het milieuaspect – zonne-energie is één van de meest milieuvriendelijke bronnen van energie. Per jaar kan een enkel paneel van 250Wp wel 100 kg CO­2 uitsparen. Je produceert bovendien vaak ook milieuvriendelijke stroom voor anderen, die anders misschien wel voor een niet-duurzame energiebron zoals kolen of gas hadden gekozen. Iets minder principieel maar wel mooi meegenomen is het feit dat deze duurzaamheid ook de waarde van je woning verhoogd – duurzaam wonen is in, en als je tussentijds besluit te verhuizen, dan zijn de panelen zeker geen slechte investering geweest. Uiteraard is het hoofddoel van zonnepanelen het opleveren van een grote besparing op energie. Zodra de aanschafkosten er uit zijn, kan een set panelen honderden euro’s tot duizenden euro’s per jaar opleveren. De panelen van de nieuwe generatie gaan bovendien minimaal 25 jaar mee – en al die tijd produceren ze gratis stroom voor je huishouden

 

Aanschaf, besparing en prijzen van zonnepanelen

Op langere termijn verdienen zonnepanelen zich altijd terug. Wat voor jou natuurlijk relevant is om te weten, is wanneer dit moment is aangebroken, en hoeveel je per jaar bespaart als je panelen gaat installeren. Omdat er ook geen zonnepaneel subsidies voor 2019 te verwachten zijn is het niet meer dan normaal dat je twijfelt over een aankoop. Om de beste keuze te maken tussen verschillende aanbieders, en het snelste te kunnen verdienen op je panelen, is het verstandig om offertes op te vragen. Offertes geven je snel een eerlijke indruk van de kosten en de besparingen van zonnepanelen. Met een stel offertes kun je dus kiezen voor een installatie met zo laag mogelijke kosten en een zo hoog mogelijk rendement. Daarmee vind je allicht een aanbieding waar je vertrouwen in hebt en besluit je dat zonnepanelen ook voor jou een goede investering zijn. We hebben hier de gemiddelde kosten en baten van zonnepanelen uiteen gezet- bedenk dat al deze waarden per fabrikant verschillen.

 

Aantal panelen Prijzen gemiddeld Gemiddelde besparing op jaarbasis
6-11 € 3200,- € 500,-
11-15 € 5400,- € 750,-
15-20 € 7200,- € 900,-
20-24 € 8800,- € 1100,-

 

Tips voor zonnepanelen

  • Veel merken zonnepanelen zijn beoordeeld door een externe vergelijker. Kies voor een paneel dat meerdere testen heeft ondergaan en daar goed uitgekomen is. Aan deze panelen heb je het meeste zonder zonnepaneel subsidies 2019.
  • Het “efficiency”-cijfer geeft aan hoe goed zonnepanelen zonnestralen in energie kunnen omzetten. Kies panelen met een hogere efficiency-waarde voor maximaal rendement.

 

Op zoek naar informatie over zonnepaneel subsidies en scherpe aanbiedingen?

Wij bieden je offertes van verschillende experts in jouw regio. Als je wilt sturen we je een aantal van deze offertes met exclusieve prijzen toe. Hiermee kan je veel sneller een goede vergelijking maken dan door het surfen over internet. Want ook al zullen er geen zonnepaneel subsidies voor 2019 gelden, toch is het nog steeds winstgevend om de zonnestralen op je huis om te zetten in geld. En hoe eerder je voor een mooie prijs zonnepanelen installeert, hoe eerder je daar de voordelen van oogst. Wil je een pakketje met actuele offertes toegestuurd krijgen? Vul dan hier je contactgegevens in, en je kan snel een goede vergelijking maken. Klik hier en je weet meer.