Wil je weten wat de zonnepaneel subsidies zakelijk zijn? In tegenstelling tot voor particulieren kunnen bedrijven nog steeds subsidie aanvragen voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Dat maakt dit nog steeds een aantrekkelijke optie om kosten te besparen en een duurzame bedrijfsvoering te houden. De zakelijke zonnepanelen subsidies in Nederland komen voort uit een vijftal bronnen. Het gaat in eerste instantie om drie vormen van aftrek: de Milieu-investeringsaftrek, Energie-investeringsaftrek en Kleinschaligheidsaftrek. Ook kan je als ondernemer een beroep doen op de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen, en ten slotte gelden er mogelijkheden voor de aanvraag van de SDE+ subsidie. In deze tekst vertellen we je meer over de geldende subsidies, over hoe je het maximale rendement uit je zonnepanelen haalt, en geven je tips over de aanvraag van offertes.

 

BTW teruggave voor zonnepanelen

Op dit moment zijn zonnepaneel subsidies zakelijk niet aan de orde, maar er geldt wel een verlaagd BTW-tarief en de mogelijkheid tot teruggave daarvan. Bovendien is het in Nederland mogelijk om ook het BTW tarief terug te krijgen van de overheid. Deze BTW-teruggave is in veel gevallen zelfs voordeliger dan de voormalige subsidies voor de aanschaf van panelen. Om in aanmerking te komen voor de teruggave moet je officieel als ondernemers ingeschreven staan, maar dit is geen probleem, want de overheid rekent je al als ondernemers als je stroom levert aan het energienet. Het aanvragen is ook veel eenvoudiger dan het vroeger was: met het invullen van één enkel formulier ben je er al. Netto bespaar je dan niet minder dan 21% om de aanschaf van zonnepanelen, een heel aanzienlijke besparing dus.

 

Over de EnergieBespaarlening en de voordelen daarvan

Ondanks het afschaffen van de zonnepaneel subsidies zakelijk is het nog steeds mogelijk om rendabele zonne-energie op te wekken. Eén van de regelingen die dit mogelijk maakt is de EnergieBespaarlening. Daarmee kunnen bezitters van een woning een lening afsluiten om zonnepanelen aan te schaffen. De rente die je betaalt over deze lening is zeer gering, en daardoor wordt het voor heel veel mensen opeens bereikbaar om te investeren in zonnepanelen. Uiteindelijk kan je lening immers toch terugbetalen, want als je van één ding op aan kunt (behalve de belasting) dan is het wel de zon. Overigens is het wel nodig om behalve in de zonnepanelen ook een deel van het bedrag van de lening in een andere duurzame maatregel te investeren. Dat kan op veel dingen van toepassing zijn – denk aan isolatie, een HR++ ketel of een warmtepomp. Ook deze maatregelen leveren je natuurlijk op den duur weer besparing op, omdat je minder stroom nodig hebt om je huis te verwarmen.

 

Voordelen van het aanschaffen van zonnepanelen

Het is natuurlijk jammer dat er geen zonnepaneel subsidies zakelijk meer gelden, maar zonnepanelen hebben veel voordelen die het absoluut de moeite waard maken om te installeren. Om te beginnen leveren ze natuurlijk een grote financiële besparing op na een paar jaar. Die besparing kan voor een gemiddeld huishouden met twee kinderen rond de duizend euro of hoger zijn. Bovendien, als de energieprijzen op termijn verder stijgen heb jij daar geen of minder last van – je hebt je eigen stroomvoorziening. Moderne zonnepanelen gaat bovendien bijzonder lang mee – de schatting is 25 jaar. Dat komt onder andere omdat ze geen bewegende onderdelen bevatten die gevoelig zijn voor slijtage. Een ander voordeel van de constructie van de panelen is de lage onderhoudsbehoefte. Eens per jaar kan je de panelen reinigen met een lange borstel of met een spons en een sopje. Ten slotte zijn er natuurlijk de voordelen van milieuvriendelijkheid – met zonnepanelen bespaar je veel stroom die anders misschien opgewekt zou worden uit bronnen die niet duurzaam zijn en veel CO­­2 ­uit kunnen stoten.

 

De kosten van zonnepanelen

Je vraagt je uiteraard af hoeveel zonnepanelen nou opleveren, en wanneer je die kosten eruit hebt. Na verloop van tijd ga je verdienen met behulp van zonnepanelen – maar wanneer is dit? Omdat er geen zonnepaneel subsidies zakelijk meer gelden begrijpen we dat je kritisch bent over deze aankoop. De besparing die je per jaar op je energiekosten hebt dankzij zonnepanelen hangen deels af van de zonne-uren, maar daar heb je jammer genoeg erg weinig invloed op. De beste manieren om te besparen op de kosten is te zoeken naar een betaalbare fabrikant die een product van hoge kwaliteit biedt – voordelige zonnepanelen met een hoog rendement dus. De snelste manier om dit te doen is, om bij meerdere aanbieders offertes op te vragen. Daarin zie je een realistische schatting van de opbrengst van hun panelen en hoeveel je bespaart. Wij geven je hier een overzicht van de kosten en de besparing die een gemiddeld zonnepaneel je oplevert – maar nogmaals, dit verschilt per aanbieder, en de winst is voor de kritische koper.

 

Opbrengst Kosten Panelen
€ 425,- per jaar € 3.000,- a € 4.000,- 8
€ 725,-  per jaar € 5.000,- a € 6.500,- 14
€ 875,- per jaar € 6.500,- a € 7.500,- 18
€ 1050,- per jaar € 7.000,- a € 12.500,- 22

 

Tips voor het kopen van zonnepanelen

  • Hoe hoger de efficiëntie van zonnepanelen is, hoe meer energie ze genereren. Er zijn panelen met 15% en 17% efficiëntie, en er wordt hard gewerkt aan panelen met nog hogere efficiëntiewaarden.
  • Er zijn verschillende merken zonnepanelen op de markt. Veel daarvan zijn door onafhankelijke instanties beoordeeld. Kies altijd voor zonnepanelen die getest zijn door een externe instantie.

Wil je meer weten over de kosten en subsidies van zonnepanelen? Vraag offertes aan

Hoe eerder je zonnepanelen installeert, hoe sneller je er winst op maakt. Ook al gelden er geen zonnepaneel subsidies zakelijk meer, toch is het lonend om panelen te installeren en de gratis energie van de zon te oogsten. Wat kosten zonnepanelen in jouw omgeving? Om een precieze prijsopgave te krijgen voor zonnepanelen loont het om offertes aan te vragen. Wij bieden je offertes van vakmensen in jouw regio, die de scherpste prijzen rekenen. Deze service is helemaal gratis en zonder verplichtingen, dus er is geen reden om er geen gebruik van te maken. Vul nu het contactformulier in en je ontvangt snel een pakketje relevante offertes thuis.